Selenium ve HP UFT karşılaştırması

Oğuz Bor
4 min readMar 22, 2019

--

Selamlar,

Uzun zamandır iş yoğunluğum nedeni ile makale yazamamıştım.

“Uzun zamandır yoktum biri demiş öldü; şimdide yazsınlar makaleler geri döndü!” 😊

Makaleye başlamadan önce çok sevdiğim bir sözü paylaşmak istedim.

“Bir kere testin en temel amacı kaliteli bir yazılım çıktısıdır”— Melih SAKARYA

Bugün fırsat bulduğum için sizlere en çok tercih edilen otomasyon teknolojieri olan Selenium ve Unified Functional Testing (UFT) ilgili bir makale sunacağım. Bu makalae gözlemlediğim ve çalışmalarını yaptığım müşterilerden edindiğim tecrübe ile ortaya çıkmıştır.

(Bazı değişkenler ve özel durumlar olabilir, çokta şeyapmamak lazım 😊)

Yazılım geliştirmenin en önemli ve kritik süreçlerinden birisi de testlerdir.

Fonksiyonel test, performans testi, güvenlik testi… gibi birçok farklı testlerden başarıyla geçebilen uygulamalar, hatadan arınmış ve hızlı hale gelmektedir. Test süreçlerini iyileştirmek ve kolaylaştırmak adına bugün piyasada bir çok yazılım ve araç bulunmakta bunlardan birtanesi de Selenium.

Nedir bu Selenium ?

Selenium web sitesindeki tanımıyla bir “Browser Automation” aracı, yani web sitelerinin bazı test adımlarını web tarayıcınız üzerinden otomatik şekilde oluşturmanızı ve işletmenizi sağlayan bir araç. Örneğin web sitenizin kullanıcı kayıt sayfasının düzgün ve hatalı çalışma senaryolarını test etmek isterseniz Selenium ile kullanıcı kayıt sayfasının açılması, sayfadaki input alanlarının doldurulması, butona tıklanması… gibi adımları otomatize edebiliyorsunuz. Yani uygulamanıza ait fonksiyonel testleri yapmanızı kolaylaştırıyor. Bu şekilde farklı senaryoları kaydederek ilerleyen zamanlarda bu senaryoları kendiniz manuel yapmak yerine Selenium’a yaptırabiliyor ve test sonuçlarını inceleyerek “sonuçlar başarılı” veya “bazı senaryolarda sorun var” diyebiliyorsunuz. Selenyum, farklı web tarayıcıları kullanarak web uygulamalarının otomatik olarak test edilmesi için kullanılabilen ücretsiz bir açık kaynaklı yazılımdır.

Selenium birkaç farklı bileşene sahiptir:

1) Selenium Integrated Development Environment (IDE)

2) Selenium Remote Control (RC)

3) Web Driver and

4) Selenium Grid

Selenium, 2004 yılında Jason Huggins tarafından yaratıldı. Açık kaynak olması nedeniyle, diğer test araçlarına göre daha çok tercih edilir ve lisans maliyeti yoktur. Java , python , ruby , C #, Perl vb. Gibi herhangi bir dili kullanarak test komut dosyaları yazabiliriz. Selenium, kodlama ve çevik test metodolojisi için daha uygundur.

Şimdi gelelim Unified Functional Testing (UFT) eski adıyla QTP nedir ?

QTP Hızlı Test Profesyonel , otomatik testleri yürütmek için bir fonksiyonel tesleri ottomatize hale getiren test aracıdır

GUI, API, UI, ATM, Desktop uygulamalar, El terminallerini ve çok katmanlı uygulamalarınızı test etmek için kullanılan bir araçtır. Test masraflarını kısarak ve çok değişen ortamlarda bile karmaşıklığı azaltarak yazılım kalitesini önemli ölçüde artırır. HP ALM ile olan entegrasyonuyla geliştirici ve testçi üretkenliğini ve işbirliğini sağlar. Record ve API testlerini oldukça hızlı ve çok bilgi gerektirmedenn yazmanızıda sağlar. Özellikle UFT kullanan bir kurum Keyword Driven alt yapısına sahipse Excel üzerinden sadece test etmek istenilen sayfaların properties’leri ile test yapmanıza imkan sağlayarak işleri kolaylaştırır. (bu durum özel ve çok yapılı kurumlar için geçerlidir.) Genel olarak UFT kullanıyorsanız VB script ile testlerinizi yazmanız gerekiyor. Teknik olmayan kişiler tarafından çok tercih edilen bir araçtır.

Şimdi Selenium vs UFT karşılaştırmasına bakalım

--

--